Laatu-Saimaa

lauantaina, kesäkuuta 18, 2005

Me teimme sen Joutsenossa

Toteutimme tämän vuoden Laatu-Saimaa -kesätapahtumamme Joutsenon opiston maisemissa Saimaan rannalla 16-17.6.2005. Järjestyksessä tämä oli jo viides kesäseminaari, joka toteutui vahvan kokemuksen ja testatun toimintamallin mukaisesti. Tilaisuutemme suojelijana oli Joutsenon kaupunki ja erityisesti kaupunginjohtaja Kari Korkiakoski. Joutsenon kaupungin lisäksi sponsorina olivat TeliaSonera Finland Oy ja Laatukeskus. Olosuhteet ja tuki varmistivat tilaisuuden onnistumisen.

Jälleen aikaisempien vuosien mukaisesti osallistujaryhmät tekivät ideointia ja suunnittelua maakunnan laadun kehittämiseksi Laatu-Saimaan mission ja vision pohjalta. Ryhmät kilpailijat keskenään ja saivat aikaan erinomaisen kiinnostavia ja myös käytännössä toteuttamiskelpoisia kehityshankkeita. Tänä vuonna strategisena kehityssuuntauksenamme oli tietoyhteiskunnan monipuolisten mahdollisuuksien hyödyntäminen maakunnallisen laadun kehittämiseksi. Tähän juuri Etelä-Karjalassa onkin mitä parhaimmat mahdollisuudet, koska maakunnassa on maamme parhaimmat tietoverkkoratkaisut jo toiminnassa. Näistä mahdollisuuksista seminaarilaisille alustivat Ossi Korhonen Tietomaakunta eKarjala Oy:stä ja Esko Pitkänen TeliaSonerasta.

Tilaisuuden aluksi oli Executive –osuus, jossa valotettiin tilaisuutemme teemaa eri näkökulmista:

  • Mitä informaatioteknologialla on tarjottavana huippumaakunnallemme? (Matti Lehti, TietoEnator Oy Esko Pitkänen, TeliaSonera Finland Oy ja Ossi Korhonen, Tietomaakunta eKarjala Oy)
  • Voiko teknologiaan luottaa (Kirsimarja Blomqvist, LTY, TBRC)
  • Etelä-Karjalan maakunnan yhteistyöprosessit (Tauno Moilanen, Imatran kaupunki)

”Nuotiopaikoilla” oli seminaarilaisia avustamassa heidän suunnittelutehtävässään eri näkökulmista joukko arvostettuja asiantuntijoita:

  • Raimo Pitkänen, RP Q-Line Oy: Hyristen hautaan vai huristellen huippumaakunnaksi
  • Lauri Jäntti, Educons Oy: Mahtaviin mullistuksiin mahdottomuuksilla - ylityksiin valmentaminen
  • Kirsimarja Blomqvist ja Kaisa Henttonen Lappeenrannan teknillinen yliopisto, TBRC: Innovatiivinen verkostoyhteistyö yli rajojen
  • Ilkka Kukkonen, Joensuun yliopisto: Verkkoympäristön innovatiiviset mahdollisuudet
  • Ossi Korhonen Tietomaakunta eKarjala Oy: Tietotekniikkasovellukset organisaatioiden kehittämisessä
  • Matti Kosonen, Quint Wellington Redwood Oy: Maakunnallisen kehityshankkeen riskien ja kannattavuuden arviointi ja hallinta

Yhteenvetona strategisesta aiheestamme voidaan sanoa, että kehittyneen tietomaakunnan ratkaisut ovat suorastaan välttämätön perusta nykyaikaisen alueellisen laadun kehittämisessä. Tämä tarkoittaa sitä, että voidaan kirjoittaa molemmansuuntainen yhtäläisyys:
Laatumaakunta = Tietomaakunta.

Joutsenossa kesällä 2005